2020 Mâcon-Chardonnay, Tourbillion, Domaine Vuillemez Père & fils

Vuillemez Père & fils uit het dorpje Chardonnay, u leest het goed ”het dorpje…” maakt frisse maar tegelijkertijd filmende Bourgognes. Een familie van Zwitserse horlogemakers 🕔 en liefhebbers van de Bourgogne. Biologisch sinds 2019 🟢. Vuillemez is een nieuw domein gelegen naast een 1000 jaar oude kerk in het dorpje Chardonnay. De Chardonnay in ‘AOC Mâcon-Chardonnay’ slaat op het dorp en niet op de druif. Uiteraard is de wijn wel gemaakt van de Chardonnay druif.

Unoaked Chardonnay van de top vintage 2020. Een prachtige betaalbare Bourgogne met het maximaal haalbare uit de Mâconnais dat geen Pouilly-Fuissé heet. Stijlvolle new-age dorstlesser voor deze én komende zomers! Een geavanceerde wijn die je tijd en zuurstof moet geven in het glas en in de mond. Deze wijn kent meerdere gezichten en laat zich direct uit de ijskast als zeer fris ervaren maar met zuurstof en temperatuur wordt deze wijn een stuk complexer.

Krachtige minerale en ziltige zuren 🦪 brengen de aromatische bijdrage en geconcentreerde fruitaroma’s uit de betonnen eieren in evenwicht en geven een sensationele spanning en een zwevend, lichtvoetig mondgevoel. Zowel complex en uiterst precies maar ook zeer drinkbaar, zelfs op jonge leeftijd.

Zongedroogd stro🌾,wax, geel fruit 🟡 en wat vuursteen/rokerigheid in de neus.

De smaak is zeer fris en kruidig en te noemen met een klein vetje op de botten. Steenvruchten als mirabelle pruim, prikkelende citrustonen die door je mond heen flitsen als de secondewijzer van een chronograaf, groene appel 🍏, klein beetje tropische toetsen 🍍, een flinty kalkachtige mineraliteit 🪨, klein bittertje en een prachtige ziltige afdronk 🦪.

Wijn uit de Mâcon-streek heeft vaak een kenmerkend klein bittertje in de finale. Ook heeft deze wijn een diep onderliggende groene thee-achtige kruidigheid wanneer hij op temperatuur komt.

Heerlijk bij zowel witte als groene asperges, zeekraal, salades met gegrilde aubergines, zoete aardappel of spicy geitenkaas, poke bowls, sushi, oesters, mosselen, (groente-)tempura, fruits de mer of diverse witvis soorten. Rijst gerechten gaan over het algemeen ook goed met het groene thee element van deze wijn.

Deze zeer verfijnde cuvee ”Tourbillon” is geïnspireerd op het gelijknamige uurwerkmechanisme dat de invloed van de zwaartekracht van de aarde beperkt. De eivormige stenen vaten bevorderen de natuurlijke beweging van de droesem en houdt ze in suspensie tijdens de vinificatie. Normaal gesproken doet men de droesem handmatig rond roeren, ”Bâtonnage”. Daardoor krijgt de wijn meer smaak en wordt ook ronder. Helaas gaat dit vaak ten koste van de frisheid als dit proces niet correct of overmatig wordt toegepast. Daardoor is de opvoeding op stenen eieren een veelbelovend concept doordat de vorm van het ei, de wijn natuurlijk in beweging houdt. Alcoholpercentage 2020 vintage: 13%. BIO conversie.

Zodra wijnen uit de Bourgogne een geweldige afkomst hebben gaat dat vaak direct gepaard met opvoeding op hout maar soms wil je iets bijzonders drinken waarbij je niet afgeleid wordt deze maskerende vanilleachtige aroma’s. Daar komt deze Tourbillion cuvee helemaal tot zijn recht met zijn opvoeding op betonnen eieren; hoogwaardig, puur, fris en spannend.

Vivinoscore van 4,1 / 5

QTN Quick taste notes 08-2023:

2020, fresh clouded yellow Chardonnay, mineral honeyed lemon on the nose and palate. Super clean but after a couple of secs creamy wax and savoury bbq smokiness surfaces whilst keeping this truly special elevated and tingly mouthfeel. Hint of fattiness for structure, mineral and salty finish. At higher temps it gets more herbal, I prefer it served cold from the fridge and let it develop with air and temp in a big glass with narrowed chimney.This is a storytelling wine that needs to be heard in comfort and silence.

QTN Quick taste notes 11-2022:

2020, a lively and gravity defying Mâcon-Chardonnay Tourbillion. 100% on concrete egg, we are to believe the ovoid shape of the vats promotes the natural movement of the lees and keeps them in suspension during vinification, gravity effect, hence the name Tourbillion. And i have become a believer of this theory. Very sophisticated and lively wine. Med-high acidity. Serve cold and you’ll get a mineral, green apple and waxy citrus lemon bomb. When warming up you’ll get a more culinairy experience. Warm hay, herbal smoke, green tea, tiny bit of farm, gunflint, gunpowder, fresh yellow fruit and tingly citrus. Get the Beluses cuvée if you want some more structure and luxury from the oak. Drink now or keep for the next 3 – 5 years. 2022-2027

Serve with tempura, glassworths, Bottarga or Poutargue (salted cured fish) mussels, sushi, goatscheese, asparagus (white&green)

”Must try! Fried Zucchini flowers (stuffed or plain) with added Pecorino cheese and Basil to the batter or this Risotto from the Camargue with north African spices and Salicorne/glassworts/zeekraal with fresh peeled tomatoes. The light-footed nature of the particular Chardonnay works wonders with the airy and crispy texture of the fried zucchini and there is this truly special underlying green tea herbal element that goes amazingly well with the risotto and rice dishes in general. Sushi for instance. Also matching really well is the salivating salinity on the finish of this white Burgundy with the Salicorne/glassworts/zeekraal.” Just Google fried zucchini flowers and bob’s your uncle. Can also be prepared in the oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *