2021 Mâcon La Roche Vineuse, Vieilles Vignes, Domaine Normand

Incontournable(s): unmissable, unavoidable, essential, indispensable. Kort gezegd, deze mag niet ontbreken in de klimaatkast van een Bourgogne liefhebber.

Oaked Chardonnay. Een echte mini Pouilly-FuisséKrachtig 💪, rijk 👑, zuidelijk ☀️, romige rondingen en een minerale frisheid. Dorstlessend frisse ananas, gele en groene appels 🟡🍏, citroenschil, sinaasappel, zout, boter, mint, noten, brioche, kardemon, vanille en wax gepaard met de frisse invloeden van het jaar 2021 maken deze Bourgogne een ware sensatie 💥. Een gevoel van luxe zonder log of zwaar aan te voelen. De wax geur (kaars) in de neus neemt geleidelijk af met zuurstof. Drink deze wijn vooral uit een groot glas. Vooral dan komen de geuren van kardemon en brioche mooi naar voren. Deze wijn is een stuk serieuzer dan zijn soortgenoten door zijn krachtige ruggegraat. Deze stijl tref je eerder in het noorden van de Bourgogne vanaf 30 euro en ver daarboven. Daarmee is deze wijn echt een ”Trouvaille” te noemen! Serveer bij rijke visgerechten 🐟, shushi 🍣 of kreeft 🦀. Maar hij laat zich uiteraard prima drinken in de betere borrel setting.

Handgeplukt van 70 jaar oude wijnranken (Vieilles Vignes) en rijpt ongeveer 12 maanden op een mix van oud (6 jaar oud) en nieuw (voor 15%) Frans eiken voor body en complexiteit. Sinds de 2019 vintage wordt deze wijn niet langer meer malolactisch vergist waardoor de wijn puurder en frisser aanvoelt. Geen tonen van yogurt meer daardoor, de rondeur van deze wijn wordt verkregen door subtiel houtgebruik en het rijpe fruit uit de streek. Bioconversie.

Normand was feitelijk onze buurman toen wij onze B&B Maison Mazille nog hadden. Wij hebben hun groei van dichtbij meegemaakt. Alain Normand komt uit de Loire-vallei, maar zijn voorouderlijk huis ligt in Normandië, vandaar zijn naam. Dat maakt hem een Noorman, een Viking en trouw aan zijn vorm is hij een lange (voor franse begrippen), roodharige man. Hij ontmoette Sylvaine, een Bourgondiër, op de wijnschool in Beaune. Ze begonnen hun carrière door een verlaten wijngaard in La Roche-Vineuse over te nemen met een métayage-contract, een gebruikelijke landbouwpraktijk in Frankrijk waarbij de landheer in wijn wordt betaald.

Alain Normand bewerkt inmiddels 35 hectare in La Roche-Vineuse (en net daarbuiten bij de rots van Solutré) een oud dorp genesteld op de steile flank van de enorme kalkstenen uitloper die de naam geeft aan Vineuse. Dit dorp ligt schrijlings op de kleine pas die door de Mâcon-ruggen snijdt en naar Cluny leidt, de zetel van de macht van de benedictijnse monnikenorde in hun middeleeuwse hoogtijdagen.

QTN Quick taste notes 12-2022:

2021 vintage. Alive and kickin’! ’21 really puts Mâconnais on the map to my opinion. Powerfull (candle) waxy nose. Will wear of eventually, use big glassware. Really dry, lean, flint, great mix of mainly old and 15% new oak. No need for malo cream due to climat, yeah! Focused, lean fresh and luxurious. Friendly bitters, salty, true to its origin. Constrained fruit, fresh pineapple juice, cardamom, wax, vanilla, yellow apple, citrus. Less divers fruit then previous vintages and therefore more focused. Really puts a smile on your face, even more when you know the price. Instant holiday feeling! Vieilles Vignes: This comes from roughly five acres of vines planted in the late 1940s after the war. The wine is made in barrels that range from one to six years old, with around 15% new, and normally is bottled without fining or filtration.

QTN Quick taste notes 07-2023:

“2021 vintage, passing the test with excellence, oaked chardonnay at 30 degrees plus outside. Waxy citrus bomb delivering power and fraicheur. Mini Pouilly-Fuissé around 20 bucks makes it an insta buy in my book. Lovely balance between luxury notes like vanilla and wax with contrasting pineapple and apple acidity. This vintage really stands out scoring high on everything. Balance ✔️ Value ✔️ Luxury ✔️ Freshness ✔️”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *