D’œufs en béton

Indrukwekkende wijnen die opvallen door precisie en verfijning met toch dat mondvullende, filmende karakter van een goede witte Bourgogne. Deze subtiele smaken komen o.a. voort uit de opvoeding in betonnen eieren.

De eivormige stenen vaten bevorderen de natuurlijke beweging van de droesem en houdt ze in suspensie tijdens de vinificatie. Normaal gesproken doet men de droesem handmatig rond roeren, ookwel ”Bâtonnage” genoemd. Daardoor krijgt de wijn meer smaak en wordt ook wat ronder. Maar dit gaat vaak ten koste van de frisheid/puurheid als dit proces niet correct of overmatig wordt toegepast. De wijn kan dan als lactisch en/of wollig ervaren worden. Daardoor is de opvoeding op stenen eieren een veelbelovend/bewezen concept.

Domaine Vuillemez werkt maar al te graag met deze betonnen eieren! De cuvee Tourbillion is 100% vervaardigd op dit stenen ei waar cuvee Les Beluses 50% opvoeding heeft genoten op ditzelfde betonnen ei en het andere deel op nieuw houten vaten voor een prachtige balans tussen oud en nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *