2020 Mâcon-Chardonnay, Les Beluses, Domaine Vuillemez

Ontdek Vuillemez Père & fils uit het charmante dorpje Chardonnay, ja, dat leest u goed, “het dorpje”. Ze creëren slanke en tegelijkertijd filmende Bourgognes, doordrenkt met de passie van een familie Zwitserse horlogemakers en Bourgogne-liefhebbers. Sinds 2019 zetten ze zich in voor biologische wijnproductie. Dit nieuwe domein, gelegen naast een eeuwenoude kerk in Chardonnay, onderscheidt zich doordat de Chardonnay in ‘AOC Mâcon-Chardonnay’ verwijst naar het dorp, niet naar de druif – hoewel de wijn natuurlijk van de Chardonnay-druif is gemaakt.

Geniet van een frisse en krachtige Chardonnay met een uitstekende ruggengraat en prachtige lengte uit het topjaar 2020. Deze wijn, een schitterende showcase van het beste dat de Mâconnais te bieden heeft zonder de naam Pouilly-Fuissé, rijpt in gelijke delen in zowel nieuwe houten vaten als betonnen eieren. De houttoets geeft structuur en gewicht zonder te zwaar aan te voelen, waardoor het perfect is voor zonnige situaties. Met veel concentratie onthult het aroma frisheid en complexiteit – een levendige aanzet van verse citroenen en groene appel met hints van abrikoos en ananas, gecombineerd met mineraliteit en kruidigheid (hooi, bergamot, groene thee, musk, laurier). Het eindigt met een romige boterachtige afdronk, die fris en schoon blijft. Zonder twijfel het beste van de appellaties Mâcon- <insert village> en de prijs weerspiegelt de kwaliteit volledig.

Deze wijn is perfect te combineren met witte en groene asperges, salades met gegrilde aubergines, zoete aardappel of pittige geitenkaas, poke bowls, sushi, oesters, mosselen, (groente-)tempura, fruits de mer of diverse witvissoorten. Rijstgerechten gaan ook goed samen met het groene thee-element van deze wijn.

De druiven komen uit de wijngaard genaamd “Les Béluses,” een zogenaamde lieu-dit, een oude kadastrale benaming van een perceel waar de oudste wijnstokken van het domein groeien. Door de rijping in gelijke delen van nieuwe houten vaten en betonnen eieren wordt het karakter prachtig gestructureerd, wat zowel frisheid als een gevoel van luxe toevoegt.

De eivormige stenen vaten, bekend als “d’œufs en béton” bevorderen de natuurlijke beweging van de droesem en houden ze in suspensie tijdens de vinificatie. In tegenstelling tot het handmatig roeren van de droesem, ook wel bekend als ”Bâtonnage,” behoudt deze methode de frisheid en puurheid zonder verlies van smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *