2018 Coulanges-la-vineuse Rouge, Les Vignes De L'eglise, Domaine Jean Luc Houblin

00091
€ 26,95
Côte Auxerrois
Op voorraad
1
Productgegevens
Wijnhuis: Domaine Houblin-Vernin
Jaargang: 2018
Regio: Chablisienne
Eenheden in product: 75cl

Het enige wat ontbreekt is "1er Cru" op het etiket, maar verder kan deze prachtige wijn zich meten met de premier Cru's en zelfs overtreffen. Deze wijn is gemaakt van Pinot Noir druiven van één wijngaard/climat en is de grote trots van dit domaine. Eervolle vermelding in de Guide Hachette 2021 met 2 sterren én de COUP DE CŒUR.

Inmiddels gewend aan sterrecensies verleidde Jean-Luc Houblin met deze 2018 opnieuw de proevers van de Guide Hachette. De zeer expressieve neus doet denken aan een mandje met vers geplukte kersen. Een krachtige aanval opent naar een heerlijk gehemelte van rood fruit met goed gesmolten tannines. Grote concentratie en uitstekende balans. Een wijn om nog even te bewaren voor een bijzonder moment. Deze wijn wordt bij voorkeur gedronken tussen 2022 - 2026.

Historisch plot van de appellatie bij de kerk. Een kandidaat voor de Premier Cru status zonder twijfel. Opvoeding: 30% nieuwe vaten voor 24 maanden! Dat zijn elementen voor normaal gesproken de aller grootste wijnen uit de Bourgogne. In de neus veel specerijen, pruimen en gegrilde tonen van cederhout die prachtig terugkomen in de mond. Deze wijn is al mooi geouderd en rond geworden en kan daardoor direct op tafel geschonken worden om mensen te verrassen.

Domaine Houblin is een voortreffelijk wijnhuis dat uitstekende wijnen produceert.

Deze rode Pinot Noir uit de regio Chablisienne is heerlijk zacht geworden. Zowel in de aanzet als in de afdronk is hij krachtig maar ook verfijnd en mooi rond. Hij wordt beschouwd als de grote broer of zus van de Coulanges-la-Vineuse Cuvée Prestige. Deze wijn kan licht gekoeld worden geserveerd.

Bourgogne Coulanges-la-Vineuse, gelegen 15 km ten zuiden van Auxerre aan de linkeroever van de Yonne, is de enige appellation régionale in dat gebied. Met wijngaarden verspreid over zeven gemeenten, profiteren ze van een gunstig microklimaat dankzij hun hoogte tussen 155 en 310 meter boven de zeespiegel. De bodems bestaan uit kalksteen, klei en mergel.

Een drastische daling in het aantal wijnbouwers werd veroorzaakt door de druifluisplaag in de 19e eeuw. De regio bleef relatief onbekend door economische en geografische factoren. Echter, de rode Bourgognes uit deze streek ontwikkelden een eigen identiteit, fris en fruitig met minerale tonen. Recentelijk winnen ze aan structuur en concentratie, waardoor ze aantrekkelijk worden ten opzichte van de krachtige Irancy-wijnen aan de overkant van de Yonne.

In 2022 nam Valentin Vernin het stokje over van Jean-Luc Houblin, die met pensioen ging. Hierdoor kreeg het domein de huidige naam Domaine Houblin-Vernin. Sinds 2019 is het ook in het bezit van de HVE-certificering.

Een bezoek aan deze regio beloont de liefhebber met karakteristieke Bourgognes van hoge kwaliteit, die hun terroir weerspiegelen en toch betaalbaar blijven.

Bewaar dit product voor later