2020 Coulanges-la-vineuse, Cuvee Prestige Blanc, Domaine Jean Luc Houblin

00086
€ 17,95
Côte Auxerrois
Op voorraad
1
Productgegevens
Wijnhuis: Domaine Houblin-Vernin
Jaargang: 2020
Regio: Chablisienne
Eenheden in product: 75cl

Deze witte wijn van Houblin is echt fantastisch. Hij draagt misschien niet de bekende namen van Givry, Meursault of Santenay, maar hij verdient absoluut de aandacht! Als je van Chablis naar Beaune rijdt, kom je er langs... maar het lijkt alsof maar weinig mensen die afslag nemen. Hij flirt moeiteloos met de kwaliteit van een Meursault of Puligny-Montrachet, maar heeft een vriendelijker prijskaartje. Een prachtige, volle wijn die menig persoon op een zeer plezierige manier verrast.

Het heeft een aromatisch profiel van perzik en citrusvruchten, dankzij een specifieke vinificatiemethode. De neus onthult een parfum van kamperfoelie met tonen van jodium, peer, kweepeer, perzik, honing en brioche. De smaak is vlezig en zonnig, met aroma's van exotisch fruit en een frisse en zachte afdronk. Zijn rondheid brengt zijn boterachtige kant naar voren en benadrukt de aroma's van zeer rijp fruit.

Deze vintage rijpt gedurende 1 jaar in frans houtenvaten (nieuwe vaten gemengd met vaten van 2, 3, 4 en 5 jaar oud).

Bourgogne Coulanges-la-Vineuse, gelegen 15 km ten zuiden van Auxerre aan de linkeroever van de Yonne, is de enige appellation régionale in dat gebied. Met wijngaarden verspreid over zeven gemeenten, profiteren ze van een gunstig microklimaat dankzij hun hoogte tussen 155 en 310 meter boven de zeespiegel. De bodems bestaan uit kalksteen, klei en mergel. Ongeveer 15 wijnbouwers produceren voornamelijk rode Bourgogne Coulanges-la-Vineuse (80%), met een kleinere hoeveelheid wit (15%) en rosé (5%).

Een drastische daling in het aantal wijnbouwers werd veroorzaakt door de druifluisplaag in de 19e eeuw. De regio bleef relatief onbekend door economische en geografische factoren. Echter, de rode Bourgognes uit deze streek ontwikkelden een eigen identiteit, fris en fruitig met minerale tonen. Recentelijk winnen ze aan structuur en concentratie, waardoor ze aantrekkelijk worden ten opzichte van de krachtige Irancy-wijnen aan de overkant van de Yonne.

In 2022 nam Valentin Vernin het stokje over van Jean-Luc Houblin, die met pensioen ging. Hierdoor kreeg het domein de huidige naam Domaine Houblin-Vernin. Sinds 2019 is het ook in het bezit van de HVE-certificering. Domaine Houblin-Vernin, een pionier in de streek, produceert een assortiment van rode en witte Bourgognes, evenals rosé en Crémants de Bourgogne. Hun rode wijnen, variërend van generieke tot climat-cuvées, bieden rijk fruit en een uitgebalanceerde structuur.

Een bezoek aan deze regio beloont de liefhebber met karakteristieke Bourgognes van hoge kwaliteit, die hun terroir weerspiegelen en toch betaalbaar blijven.

Bewaar dit product voor later