2020 Mâcon-Chardonnay, Tourbillion, Domaine Vuillemez

00011
€ 20
Mâconnais
Op voorraad
1
Productgegevens

Ontdek het betoverende verhaal van een unieke vriendschap tussen de Bourgogne en Zwitserland met Vuillemez Père & fils uit het charmante dorpje Chardonnay. Deze Zwitserse horlogemakers 🕔, tevens liefhebbers van de Bourgogne, produceren sinds 2019 biologische wijnen met een verfrissend en mondvullend karakter.

Het nieuwe domein Vuillemez, gelegen naast een eeuwenoude kerk in het dorpje Chardonnay, wordt geleid door Claude Vuillemez. Claude, een horlogemaker uit Neuchâtel en leidinggevende binnen de Richemont-groep (waaronder CARTIER valt), zet de traditie voort met passie en vakmanschap.

Onder de begeleiding van de getalenteerde Zwitserse oenoloog Christian Vessaz, afkomstig van de prachtige wijnmakerij “Cru de l'Hôpital” in het nog relatief onbekende Vully aan het Murtenmeer | Murtensee in Zwitserland, wordt de wijn van Vuillemez doordrenkt met levendige mineraliteit. Christian's respect voor de natuur komt tot uiting in elke slok, waar de wijn meer vibreert, een verfijnde aromatische precisie heeft en lengte in de mond behoudt. Sinds 2019 zetten ze zich in voor biologische wijnproductie en zijn in conversie naar biodynamische wijnbouw met de hulp van Christian die bekend staat als Zwitserse biodynamische specialist.

De Unoaked Chardonnay van de top vintage 2020 is een meesterwerk uit de Mâconnais. Een stijlvolle nieuwe-dag dorstlesser voor vandaag en de komende jaren. Deze geavanceerde wijn onthult verschillende facetten. Direct uit de ijskast als verfrissend, maar met zuurstof en temperatuur wordt hij complexer en ronder.

Met krachtige minerale en ziltige zuren balanceert de wijn de aromatische bijdragen en geconcentreerde fruitaroma's uit de betonnen eieren, waardoor een sensationele spanning en een zwevend, lichtvoetig mondgevoel ontstaan. Zowel complex als uiterst precies, deze wijn is verrassend drinkbaar, zelfs op jonge leeftijd. Met zongedroogd stro, wax, geel fruit 🟡 en een vleugje vuursteen/rokerigheid in de neus, biedt de smaak een frisse en kruidige ervaring met een klein vetje op de botten. Denk aan steenvruchten zoals mirabelle pruim, prikkelende citrustonen die flitsen als de secondewijzer van een chronograaf, groene appel, subtiele tropische toetsen, flinty kalkachtige mineraliteit, een klein bittertje en een prachtige ziltige afdronk 🦪.

De Mâcon-streekwijn kenmerkt zich vaak door een klein bittertje in de finale en onthult een diep onderliggende groene thee-achtige kruidigheid bij de juiste temperatuur. Ideaal te combineren met witte of groene asperges, zeekraal, salades met gegrilde aubergines, zoete aardappel of pittige geitenkaas, poke bowls, sushi, oesters, mosselen, (groente-)tempura, fruits de mer of diverse witvissoorten. Rijstgerechten gaan over het algemeen ook goed met het groene thee-element van deze wijn.

Deze verfijnde cuvee, genaamd ''Tourbillon'', is geïnspireerd op het gelijknamige uurwerkmechanisme dat de invloed van de aardse zwaartekracht beperkt. De eivormige stenen vaten bevorderen de natuurlijke beweging van de droesem en houden deze in suspensie tijdens de vinificatie. Anders dan handmatig rondroeren (''Bâtonnage''), behoudt deze methode de frisheid zonder concessies te doen aan de smaak. Met een alcoholpercentage van 13% voor de vintage 2020 en een biologische conversie is deze wijn een veelbelovend concept voor liefhebbers van hoogwaardige, pure, frisse en spannende wijnen.

Wanneer Bourgogne-wijnen een uitmuntende afkomst hebben, gaat dat vaak gepaard met opvoeding op hout. Echter, soms verlangt men naar iets bijzonders zonder afleiding van maskerende vanilleachtige aroma's. Hier schittert de Tourbillion cuvee volledig, met zijn opvoeding op betonnen eieren, en biedt een hoogwaardige spannende ervaring.

Bewaar dit product voor later