2021 Mercurey, Le Balcon, Domaine de la Luolle

00056
€ 32
Mâconnais
Op voorraad
1
Productgegevens

Attractieve en lichte Pinot Noir uit Mercurey met een sappig mondgevoel van heel veel klein rood fruit onder begeleiding van de kenmerkende milde Mercurey Bistro warme kruidigheid en vriendelijke tannines. Prachtige neus van rode rozen. 12 maanden ligt deze wijn op Frans eiken. Le Balcon is een perceel net boven de fameuze premier cru wijngaard Clos du Roi. Boven op de heuvel tussen Clos du Roi en de kerk van Saint Symphorien om precies te zijn. Het is tevens een klein perceel van slechts 0,30 hectare met heel veel stenen die veel warmte vasthouden. Al het werk wordt daar met de hand gedaan, te voet. Het vereist veel werk, maar de resultaten zijn veelbelovend, zelfs als de hoeveelheden klein zijn. Er wordt voor deze Mercurey ook met gem. 30% hele trossen / whole-bunch gewerkt.

Le Balcon op googlemaps: https://goo.gl/maps/qzMXBXxzuxBTZzo47

Whole-bunch / Whole-clusters. Wat betekent Whole-bunch hoor ik u denken? Hele trosgisting beschrijft een techniek voor het maken van rode wijn waarbij compleet intacte druiventrossen worden vergist, in plaats van dat de druiven worden ontsteeld en geplet. Wijnmakers die hun wijnen vinificeren met hele clusters, doen dit meestal vanwege de textuur, smaak en structuur die stelen toevoegen aan sap. In wijnjaren met een hoog zuurgehalte kan het toevoegen van hele clusters aan de mix het sap verzachten en tegelijkertijd frisheid aan toevoegen. De stelen kunnen ook de tint van een wijn veranderen, omdat deze pigment absorberen.

Op een balkon/le balcon word je goed blootgesteld aan de zon zodoende weldadig rood fruit en een vriendelijk toefje specerijen. Voor mensen die bekend zijn met Mercurey's, deze is gemiddeld fruitiger en eerder te genieten dan zijn soortgenoten maar kan nog even op de fles liggen voor nog iets rondere tannines. Drinken vanaf eind 2023 tot 2030. Gaat geweldig samen met Steak tartare, Boeuf Bourguignon, maar ook met diversen wildgerechten met bijvoorbeeld een mooie rode vruchten saus.

Geplant na de classificatie, dus niet opgenomen in de (Premier Cru) statuten, zodoende staat hij op de wachtlijst voor een upgrade naar de 1er Cru status. Maar geloof mij, het levert nu al Premier Cru-resultaten op zonder dat het op het etiket staat. Voorlopig een prachtig understatement.

Domaine Luolle wordt gerund door Olivier en Sandrine Dovergne. Na een zeiltocht over de wereld (genaamd “Vents d’Anges”) hebben Olivier en Sandrine besloten hun passie te volgen en hun eigen wijnen te gaan produceren. In het huis Luolle, gelegen in de Côte Chalonnaise in de Bourgogne. Het is een domein vol charme en al drie generaties actief in biologisch landbouw. Met hun motto dat vrij vertaald luidt “less is more” koesteren ze eenvoud en kozen ze voor vredigheid, kracht en vrijheid als basis. Zoals Olivier en Sandrine zelf aangeven, zij zijn de wijn en wat ze er in stoppen proef je terug. Alles doen ze zelf, van druivenselectie tot vinificatie en botteling tot het blijven leren van nieuwe technieken en kennis. In de wijnen van Domaine Luolle proef je alle passie die er in gestopt is.

Bewaar dit product voor later