2022 Bourgogne Aligoté, Vincent Bachelet

00072
€ 23
Côte de Beaune
Op voorraad
1
Productgegevens
Normaal gesproken gaan mijn haren recht overeind staan als men misplaatst een term als mini-Meursault of mini-Amarone toepast maar helaas moet ik met deze in eerst instantie blind geproefde wijn toch ook een keer de titel Mini-Puligny aan een wijn toebedelen.

Deze 2022 vintage is veel droger en slanker dan bijvoorbeeld de 2021 vintage. Terwijl 2021 juist een moeilijke een frisse vintage zou moeten zijn is het nu precies de omgekeerde wereld met vers uitgeknepen citroenen met luciferhoutjes zoals je zou verwachten van een wijn uit 2021. Licht rokerig dekentje over gestructureerde minerale zuren. Oesterwater puur sang. Ondanks zijn zuren is de wijn niet scherp te noemen. Een echte Aligoté zoals het hoort met afgeronde zuivere zuren. Deze vintage moet je niet te koud drinken. Kelder temperatuur bijvoorbeeld maar zeker niet direct uit de ijskast schenken. Dat doet afbreuk aan het verfijnde karakter van deze wijn.
De 2021 jaargang Aligoté is een waanzinnige hoeveelheid wijn. Het best bewaarde geheim van de Bourgogne?! Het smaakt naar iets dat vijf keer zo duur is. Bijzondere hoeveelheid ontwikkeling in de neus op een goede verrassende manier. Krachtige neus die licht oxidatief is maar zeker niet overdreven. Zacht karakter in de mond, geen hard-hitter maar eerder comfortabel en rijk. Serveer liever wat kouder om de vele smaken een beetje extra sturing en kracht te geven. Sherry-achtige notigheid en boter in de neus die prachtig overgaan op het pallet en afdronk gepaard met een gezonde zuurgraad. Over het geheel genomen zou de zuurgraad iets hoger mogen zijn gezien het klassieke profiel van de frisse Aligote-druif maar voor Bourgogne Chardonnay begrippen en liefhebbers daarvan is het precies goed. De afwerking en de kwaliteit van de finale is ver ''boven normaal" voor Aligotées. Groot Bourgondisch karakter als een geouderde Puligny-Montrachet maar dan voor een prikkie. Insta-buy in mijn boekje. Serveer bij een kaasplankje met vijgenbrood en de avond kan eigenlijk al niet meer stuk.
Vincent is een wijnmaker van de vierde generatie, afkomstig uit Dezize-les-Maranges in de Bourgogne. In 2007 verhuisde hij naar Chassange-Montrachet, waar hij de voormalige wijnkelder van de familie Marcilly uit de 18e eeuw overnam. Vanuit deze charmante locatie beheert Domaine Bachelet 15 hectare wijngaarden, verspreid over het hart van de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. Inmiddels is dochter Aurore klaargestoomd om het stokje over te nemen als wijnmaker van de vijfde generatie. Aurore Bachelet voert inmiddels ook haar eigen selectie van elegante wijnen met haar eigen signatuur die ook verkrijgbaar zijn via Burgundy Or Nowhere.com.
Bewaar dit product voor later