2022 Mâcon-Villages, Happy-Naisse, Domaine de Naisse

00052
€ 15
Mâconnais
Op voorraad
1
Productgegevens

Médaille d'Or au Concours des vins de Lyon 2023.

Unoaked Chardonnay van 85 jaar oude wijnstokken op klei-kalksteenbodem die het simpele imago van de Village wijnen compleet doet omgooien. Domaine de Naisse Mâcon-Villages ‘Happy-Naisse’. De laatste toevoeging in de naam verraad de stijl en het idee van de wijnmaker al. En dat is gelukt met deze levendige en frivole maar vooral lekkere wijn.

De 2022 vintage wordt nu al geroemd als een top jaar. Een klassieke vintage in de goede zin, waar de kenmerkende sappigheid prachtig tot uiting komt. In tegenstelling tot de 2021 vintage waar de oogst mager was maar wel een prachtige frisheid & spannig toonde.

Een Bourgogne uit de Mâcon-streek, dus uiteraard van Chardonnay. En wel van 85 jarige wijnstokken! De wijn heeft een fruitige en zwoele geur die je meteen aan een warme zomeravond doet denken. Proef tonen van citrus, ananas, groene appel, witte bloemen, gestoofd fruit en zelfs een beetje muscat maar dat wordt allemaal gepresenteert middels een lichtvoetig fris droog mondgevoel.

Bij de borrel, maar ook met lekkere zomer salades, hummus, geroosterde aubergines, bbq, gefrituurde oesters, rijke vis. Kortom, breed inzetbaar!

Domaine de Naisse is gelegen op een prachtige plek in het zuiden van de Bourgogne. Het wijnhuis ligt in het plaatsje Laizé, het meest zuidelijke puntje van de Mâconnais. In 1980 werd het wijnhuis opgericht door Guy Beranger. In 1999 sloot Christophe Brenot, zich aan bij Guy. Et voila, Brenot-Beranger en daarmee Domaine de Naisse was geboren. Onze eerste aanraking met dit domaine was bij onze lokale Tabac-Epicerie in Mazille waar hun wijnen verkocht werden. Sindsdien is dit een vaste waarde voor onze vrijdagmiddagborrel onder begeleiding van zelfgemaakte hummus die elkaar perfect complementeren.

Langzaam worden nieuwe wijngaarden aangekocht en op dit moment telt het wijnhuis ongeveer 20 ha aan wijnstokken waarvan de oudste al zo een 90 jaar oud zijn! De wijnen van Domaine de Naisse karakteriseren zich als extra rijk vanwege het klei en kalk-achtige bodem soort en de vele zonuren waarvan zij hebben mogen genieten. Viré-Clessé staat er bekend om, maar ook deze Mâcon-Villages heeft onmiskenbaar dit ’terroir’.

Bewaar dit product voor later